Новини

Ученици бяха публика на съдебни дела в Денят на отворените врати в Районен съд – Кюстендил, организиран съвместно с Районна прокуратура

Ученици от 11-те класове на ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ – гр. Кюстендил, които имат интерес към юридическата професия и частност тази на съдия и прокурор гостуваха в Ден на отворените врати в Съдебната палата.
Той бе организиран съвместно от Районен съд – Кюстендил и Районна прокуратура – Кюстендил.

Учениците бяха посрещнати в една от съдебните зали на Районния съд от заместник – председателя на съда – съдия Светослав Петров, районният прокурор Албена Разсолкова и нейният заместник Галина Димитрова. Гостите бяха публика на съдебни дела от административен характер, при които водач на МПС оспорваше електронен фиш от ОД МВР – Кюстендил за превишена скорост, засечена от стационарната камера в село Багренци – 23 км/ ч над разрешената за населеното място, а транспортна фирма обжалваше наложените й 4 наказателни постановления от ИА „Автомобилна администрация“, като сред нарушенията бе, че водачи на влекачи са ги управлявали без свидетелства за психологическа годност. Учениците наблюдаваха и наказателно дело от общ характер, с внесен от прокуратурата обвинителен акт за измама, при която е платен лаптоп, по онлайн оферта, но не е доставен на поръчителя.
Съдия Светослав Петров разказа на гостите в Деня на отворените врати за работата на районния съдия, за видовете дела – наказателни и граждански, за участието в наказателния процес на съдебните заседатели.
Районният прокурор Албена Разсолкова и нейният заместник прокурор Галина Димитрова обясниха на учениците за ролята на прокуратурата, като Обществен защитник, за мястото й в съдебната система и за работата по разследването на едно престъпление до изготвянето на обвинителен акт или споразумение, и внасянето им в съда. Акцент бе поставен върху значителния ръст на случаите с държане и употреба на наркотични вещества, в това число и от непълнолетни, които също носят наказателна отговорност. Пример бе даден и с големия брой дела за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества.
Децата научиха кой, кой е в съдебната зала и се снимаха облечени в съдийска и прокурорска тоги. Учениците проявиха желание и разгледаха арестантските помещения в Съдебната палата, със съдействието на „Съдебна охрана“, където прокурор Димитрова им разказа за видовете мерки за неотклонение, сред които най- тежката е „Задържане под стража“.
Посланието, което отправиха съдиите и прокурорите към учениците, в Денят на отворените врати в Кюстендил бе: „Бъдете добри хора“!
Децата получиха като подарък Конституцията на Република България и комплект от образователните материали на ВСС. Посещението бе част и от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.
Източник: Novinata.bg

   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)