Новини

Около 300 състезатели ще бягат на маратона в Кюстендил

Около 300 състезатели ще бягат на маратона в Кюстендил. Това стана ясно по време на провелата се пресконференция, предшестваща националното и балканско събитие. На пресконференцията в читалище "Братство“ присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на атлетически клуб "Цвети Кирилова“ Кюстендил – Цветелина Кирилова и Антон Бонов от Българска федерация лека атлетика.

Кирилова, която е най-силната атлетка в историята на Кюстендил, приветства гостите и каза, че предстои едно изключително емоционално събитие. "Започвам с благодарност към кмета на Кюстендил Петър Паунов, защото може би е единственият кмет в България, толкова отзивчив и толкова бързо да може да реагира на всички потребности, свързани със спорта и най-вече с "Царицата на спорта“ – леката атлетика. Изключително се вълнувам, че имам такъв кмет, на този град, в който съм родена“, каза Кирилова. Тя допълни, че на полумаратона ще бяга Милица Мирчева, най-добрата бегачка на дълги бягания. Тя е 15 в света. Ще има и международно участие.
Самият маратон в Кюстендил се провежда за трета порена година. "Когато си сред най-добрите, няма как да не чувстваш удовлетворение и удоволствие. Разбира се, когато сияе усмивката на Цвети Кирилова, няма как да не бъдем истински щастливи. Символ за целия български спорт, за поколения млади български атлети. Надявам се, ние като община, да намираме сили да бъдем коректни ваши партньори“, каза кметът Петър Паунов.
От своя страна Антон Бонов отправи своите благодарности към Община Кюстендил. Той подчерта, че се вижда как градът се развива. В Кюстендил има над 200 деца от цялата страна. Те са на лагер "Детска атлетика“. В събота – 17 септември, предстои и съвместно мероприятие с децата. ОТ Република Северна Македония има 20 деца, от 5 атлетически клуба.
"Тук идват и най-добрите български атлети при младите – Лъчезар Вълчев и Пламена Миткова. Те ще дойдат в Кюстендил, за да наградят младите таланти, отделно ще уважат и маратона“, каза Бонев. Той допълни, че предстоящият маратон ще бъде балкански и национален шампионат. На масовия старт, полумартона и маратона се очаква да се включат около 300 участници. На дългата дистанция ще бъдат около 80 участници, толкова ще бъдат и на полумаратона.
Източник: Радио "Фокус“

   
   
   
© Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” (МОС – Кюстендил)